Ιστορικό
Την δεκαετία του 1950 όπου τα πάντα ήταν πιο απλά και η ζωή είχε μόλις αρχίσει για την μεταπολεμική Ελλάδα, παράλληλα είχε ξεκινήσει δυναμικά και η ζωή του θερινού φεστιβάλ Επιδαύρου, με τον «Ιππόλυτο» του Ροντήρη το '54 και με τα επίσημα εγκαίνια (16/06/1955) από το Εθνικό με την «Εκάβη» της Παξινού σε σκηνοθεσία Μινωτή.
Ο τουρισμός στην περιοχή ήταν σε πολύ πρώιμο στάδιο και οι υποδομές μηδαμινές. Κατά την διάρκεια των προβών, οι ηθοποιοί και οι τεχνικοί του θεάτρου περνούσαν την ώρα τους κοντά στην θάλασσα, περιμένοντας να πέσει ο ήλιος και να δροσίσει για να μπορέσουν να κάνουν την πρόβα τους. Η πιο κοντινή προς το θέατρο παραλία ήταν η Αρχαίας Επίδαυρος. Στον όρμο δίπλα στο μικρό θέατρο οι άνθρωποι του θεάτρου ανακάλυψαν το αγαπημένο τους καταφύγιο σε μια παραλία που την σκίαζαν μεγάλες μουριές. Στο σημείο αυτό υπήρχε μια μικρή παράγκα που άνηκε στην Ουρανία και στον Νικόλα. Εκεί μένανε με τα 4 παιδιά τους, τον Τάκη, την Ιφιγένεια, τον Γιάννη και την Δήμητρα. Μια μέρα οι ηθοποιοί μετά το μπάνιο δίψασαν και συγκεκριμένα ο Μινωτής ζήτησε από τον Νικόλα λίγο νερό. Ο Νικόλας και η Ουρανία τους πρόσφεραν όχι μόνο νερό αλλά και φαγητό από το φτωχικό τους τραπέζι. Έτσι σιγά- σιγά, από αυτό το κέρασμα στον Μινωτή, ξεκίνησε η ταβέρνα «Μουριά». Η Ουρανία πρόσφερε γάλα από την κατσίκα τους, μαγείρευε αυγά τηγανητά από τις κότες τους, νερό από το πηγάδι τους και φρέσκα ψάρια που ψάρευε ο Νικόλας με τη βάρκα του. Και τα τέσσερα παιδιά βοηθούσαν σερβίροντας.
Έτσι δημιουργήθηκε και αναπτύχθηκε η Μουριά σαν οικογενειακή επιχείρηση και συνεχίζει να υπάρχει με ιστορίες από τα παλιά. Το παραδοσιακό φαγητό της γιαγιάς Ουρανίας περασμένο στις κόρες της με αγάπη και μεράκι και με την φυσική ομορφιά της μουριάς η οποία μέχρι σήμερα έχει να πει πολλές ιστορίες για τις διασημότητες που την έχουν επισκεφτεί. Jean Paul Gaultier, Βασιλικό ζεύγος Βελγίου, Ethan Hawk, Kevin Spacey, Helen Mirer, Sam Mendes, Bob Wilson, Pavarotti, Deborah Warner, Ειρήνη Παππά, Βλαχοπούλου, Κατράκης, Μαρία Χορς, Κατσέλη, Συνοδινού, Κούρκουλος, Peter Hall, Αλεξανδράκης, Βουγιουκλάκη λάτρης της σκορδαλιάς, Ροντίρης, Pina Bausch κτλ. Άνθρωποι γνωστοί ή άγνωστοι οι οποίοι βοήθησαν την Μουριά να γίνει αυτό που είναι σήμερα, ακόμα και αν σήμαινε μερικές φορές να σερβίρουν, να μαζέψουν καρέκλες (Βουτσάς!) ή και να βοηθήσουν στην κουζίνα (Βλαχοπούλου!).
Ο καιρός πέρασε. Ο Νικόλας και η Ουρανία έφυγαν. Την επιχείρηση την κρατούν τα παιδιά και τα εγγόνια τους. Τις παλιές διασημότητες τις διαδέχονται καινούργιες και το παλιό κοινό, οι σύγχρονοι θεατές. Παρ όλα αυτά η Μουριά παραμένει ένα σημείο αναφοράς για όλους όσους αγάπησαν και αγαπούν το φεστιβάλ.